Hoe zit het met de privacy van uw camera deurbel? Lees hier een uitleg & tips.

Hoe zit het met de privacy van uw camera deurbel?

In dit artikel leggen we u uit wat u kunt doen voor maximale privacy en hoe u zich aan de wet kan houden. Uw huis beveiligen met een deurbel met camera, of een aanvullende beveiligingscamera, dat is bewezen effectief om uw veiligheid te verhogen. Maar dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van uw eigen privacy, of die van uw buren of de mensen in uw buurt. Als u het helemaal geen privacy risico’s wilt lopen, koop dan een deurbel zonder camera.

Aan de privacy van camera deurbellen zitten drie aspecten:

 1. Welke beelden neemt u op?

 2. Wat doet u met de beelden?

 3. Wie hebben er toegang tot de camera en de opgeslagen beelden?

1. Mag ik beelden opnemen?

“Je mag de openbare ruimte alleen filmen als er concreet iets aan de hand is, als er een gevaar is”, zegt Autoriteit Persoonsgegevens-voorzitter Aleid Wolfsen (bron: Nos.nl). Dus de camera van uw deurbel met camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom, en in principe niet van de openbare weg, tenzij er een veiligheidsrisico is. Op de website van de politie over het gebruik van camera’s staat het als volgt: “U mag namelijk alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Wel bent u verplicht duidelijk zichtbaar te vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.” Een woordvoerder van de politie laat verder weten: “Het is toegestaan om opnamen te maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en veel inbraken of babbeltrucs vinden nou eenmaal plaats via de voordeur. Daarbij is het onvermijdelijk dat een deel van de stoep of straat in beeld komt. Dat is toegestaan mits het proportioneel is en het filmen kenbaar wordt gemaakt. Als mensen zich aan deze regels houden zien wij geen bezwaar tegen het gebruik van digitale deurbellen.” (bron: Nos.nl).

Tips:

 • Neem alleen beelden op met als doel om persoonlijke eigendommen te beschermen.
 • Zorg dat zo min mogelijk de openbare weg in beeld wordt gebracht.
 • Stem dus met uw buren af als u uw deurbel opnames laat maken.
 • Plak de meegeleverde Doorsafe stickers zichtbaar op zodat bezoekers er op worden gewezen dat u met uw deurbel opnames maakt.

2.Wat mag ik met de beelden doen?

Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt, in dit artikel van de NOS en in de uitzending van Nieuwsuur, dat je zelf 100% verantwoordelijk bent voor de beelden die je hebt opgenomen. Die beelden mag je niet weggeven aan iemand anders of op het internet zetten. Hij zegt ook: “deze beelden door Amazon laten delen, dat is voor 100% illegaal”. U kunt de camerabeelden van uw deurbel of bewakingscamera wel gebruiken als bewijs, staat op de site van de Politie. U kunt hier exact lezen hoe de politie omgaat met camerabeelden. Hier staat ook: “Wanneer de politie het vermoeden heeft dat de beelden een daadwerkelijke meerwaarde kunnen geven in een opsporingsonderzoek kan de politiefunctionaris de betreffende beelden vorderen.”

Tips:

 • Sla de beelden op een plek op waar alleen u zelf toegang toe heeft. 
 • Zorg dat u de volledige controle heeft over de opgenomen beelden. 

3.Wie hebben er toegang tot de camera en de opgeslagen beelden?

Als kiest voor Doorsafe camera deurbel, dan worden er geen opnames opgeslagen in een cloud. Opslag van beelden is altijd in een lokaal geheugen, bijvoorbeeld op een SD-kaart of in het geheugen van het scherm. Hierdoor bent u er 100% zeker van dat u alleen toegang heeft tot de beelden die de camera deurbel maakt.

Bij Ring (van Amazon) en Nest (van Google) kunnen de beelden juist ALLEEN maar worden opgeslagen in hun eigen Cloud opslag. U mag drie keer raden waar dat zo is. Jan Smits Emerites Hoogleraar Recht & Techniek Universiteit Eindhoven zegt over de service voorwaarden van Ring in de uitzending van Nieuwsuur van 12 jan. 2020“Dit is een hele oneerlijke en een onevenwichtige en een zeer eenzijdige overeenkomst. Het geluid en de beelden die je er mee opneemt worden eigenlijk aan de andere kant van de Oceaan getransporteerd. En die blijven voor hen, in feit geen je ze toestemming om mee te doen wat ze willen”.

Waarom zouden als Amazon en Google naar u beelden willen kijken? Dat wat daar te zien is, is data. En die data analyseren is geld waard. Het is een vorm van marktonderzoek. Maar dan zonder vragenlijsten, maar op basis van directe observaties van wat er te horen en te zien is. Het gaat ze niet per se om de individuele gebruiker. Wie exact wat zegt en doet is niet het doel van dit marktonderzoek. Het gaat mee om analyse: wat is er van duizenden mensen te leren? Wat zijn de behoeftes en hoe kunnen ze er op inspelen? Die kennis is goud waard. Zeker als ze gebruikers kunnen laten betalen voor het opslaan van de beelden in de cloud.

Amazon kocht RING ooit voor 1 miljard Dollar. 1 miljard is geen realistisch bedrag voor een fabrikant van alleen camera deurbellen. Dat betaalt Amazon alleen maar voor een bedrijf dat Amazon kan voorzien van waardevolle data, als een mooie aanvulling op de “slimme speakers”, de Alexa, die ze ook verkopen. Deze slimme speakers kan je eigenlijk beter een een slimme microfoon noemen. Want die speaker functie is eigenlijk totaal bijzaak. Ditzelfde geldt ook voor de Google Home en de Nest. Die microfoon is een hele waardevolle bron van data voor een winkel als Amazon of een advertentieverkoper als Google. En de camera deurbel maakt dit plaatje helemaal compleet.

Dus uw individuele privacy loopt misschien niet direct gevaar. Daar zullen Amazon en Google hun vingers niet aan branden. Maar je weet nooit wat ze doen als de overheid een keer bij ze aanklopt met een verzoek om gegevens van een individu. Of dat een hacker toegang krijgt en wel individuele gegevens kan inwinnen.

Het risico van hacken en de gevolgen hiervan op uw privacy loopt u uiteindelijk bij internet deurbellen van alle merken. Want ALLES wat met internet is verbonden kan uiteindelijk worden gehacked. Of door een hacker, of door een beveiligingsdienst van een overheid waar ook te wereld. Op het internet is 100% veiligheid een illusie. Dus als je 100% veiligheid en privacy wilt: kies dan nooit voor een met internet verbonden camera deurbel.

Tips:

 • Alleen beelden lokaal op, zodat u er zeker van bent dat u alleen naar de beelden kunt kijken
 • Sla beelden beter niet op in de Cloud, en ga hier zeker niet voor betalen
 • Sta hier bij stil: ALLES wat met internet is verbonden kan uiteindelijk worden gehacked. Dan wel door een hacker, of door een beveiligingsdienst van een overheid waar ook te wereld. Dus als je de keuze hebt: koop een camera deurbel die niet verbonden is met het internet. 

 

camera deurbel privacy

De waardering van doorsafe.be bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 427 reviews.